MIÓD TUALANG, niesamowity specyfik z Malezji – przeczytaj o JEGO leczniczych właściwościach!

2018.01.13 10:52 Ziemomysł

Prawie wszyscy palacze są świadomi zagrożeń zdrowotnych, jakie stwarza ich przyzwyczajenie, ale mimo to mają trudności ze skończeniem z nałogiem.

Nowe badania sugerują, że suplementacja dzikim miodem może zmniejszyć toksyczne skutki palenia.

Palenie odgrywa rolę w wielu poważnych problemach zdrowotnych: udar, zawał mięśnia sercowego, choroba sercowo-naczyniowa, choroba niedokrwienna serca, by wymienić tylko kilka.

I pomimo posiadania dostępu do różnych rodzajów alternatyw dla palących , wielu palaczy pozostaje wiernych tradycyjnym papierosom. W związku z tym, badacze intensywnie  poszukują  naturalnych produktów, aby pomóc palaczom ograniczyć szkody, które papierosy wyrządzają ich zdrowiu.

Niedawne badanie w Toxicological & Environmental Chemistry , starało się dowiedzieć, jaki wpływ mają antyoksydanty w miodzie na stres oksydacyjny u palaczy.

Palenie i stres oksydacyjny

Palenie wprowadza wolne rodniki do organizmu, powodując stres oksydacyjny, obniżony status antyoksydantów i negatywny wpływ na zdrowie.

Suplementacja miodem skutecznie zmniejsza toksyczne działanie dymu papierosowego u szczurów, ale u przewlekle palących nie zostały jeszcze udokumentowane. Aż do tej pory!

Czy miód Tualang może redukować szkodliwe skutki uboczne palenia?

Miód Tualang to w 100% ekologiczny miód prosto z tropikalnego lasu deszczowego z Malezji. Gigantyczne pszczoły miodne (Apis Dorsata) zawieszają swoje grzebienie z gałęzi drzewa Tualan, aby zebrać pyłek i nektar z otaczającego lasu deszczowego.

Ten dziki miód (nie z hodowli pszczół) jest zbierany przez robotników, którzy ryzykują swoje życie wspinając się na bardzo wysokie drzewa Tualang, które mogą osiągnąć nawet  85 metrów wysokości.

Miód zawiera minerały, białka, kwasy organiczne i przeciwutleniacze. Malezyjscy badacze Wan Syaheedah Wan Ghazali i Mahaneem Mohamed, postanowili określić wpływ miodu Tualang na palaczy po 12-tygodniowej suplementacji. Miód podawano grupie 32 osób z przewlekłym uzależnieniem od papierosów i dwóm równym grupom kontrolnym. Odkryli oni aktywność utleniacza u palaczy, prawdopodobnie spowodowaną przez wolne rodniki w papierosach.  Aktywność oksydantów może uszkadzać strukturę i funkcję komórek, co prowadzi do wielu problemów zdrowotnych dla danej osoby.

Słodki specyfik z Malezji wydaje się hamować działanie wolnych rodników, a co za tym idzie chronić palaczy przed zgubnymi efektami palenia. Dalsze badania nad leczniczym działaniem miodu trwają, ale nie ulega wątpliwości, że najskuteczniejszą terapią i ochroną zdrowia jest po prostu – rzucenie palenia!

DB



Źródło: health24.com
Foto: pinterest.com